šifrovací válec

Úžasně vynalézavá polyalfabetická šifera vznikne spojením několika otáčivých disků. Tuto šifru nevymyslel nikdo jiný než Thomas Jefferson, třetí prezident Spojených Států. Jeffersonova "kolečková šifra", jak jí říkal, používala 36 dřevěných válečků stejné velikosti, které byly navlečeny na kovovou osičku. Každý váleček měl na svém obvodu napsánu abecedu. Jedna z prvních ilustrací ukazuje 25-kolečkovou verzi používanou americkou armádou.

Kolečka na obrázku jsou natočena tak, abychom nad jezdcem dostali text "Cool Jefferson wheel cipher". Tato písmenka tvoří zprávu, kterou chceme zašifrovat. Zašifrovaní provedeme tak, že opíšeme libovolnou jinou řádku na válci. Dešifrování se provede tak, ze pootáčením koleček nastavíme do jedné řádky text šifry a pak hledáme, která jiná řádka dává smysl. Všechny ostatní řádky, jak píše Jefferson, nebudou dávat smysl, takže nemůžete udělat chybu.

Matrixí varianta

Architekt Matrixu měl v oblibě staré šifry. Pro případ, že by zapomněl, jak se dostat ke klíčníkovi, který zná aktuální cestu k centrálnímu počítači Matrixu, zašifroval si polohu klíčníka kolečkovou šifrou. Ve své variantě použil pouze čtyři válečky. V matrixí variantě se dešifrování provádí po čtveřicích a to tak, že zašifrovaný text nastavíte na jednu řádku válce a přečtete si řádku nad ní. Místo koleček najdete jen proužeky papíru s abecedou v takovém pořadí, které odpovídá příslušnému kolečku. Proužek slepte do válečku, válečky navlečte ve správném pořadí jako prstýnky na srolovaný arch papíru a můžete začít šifrovat.
Týmy měly na začátku 2. chaotické části zašifrovaný text. Po získání alespoň 3 proužků již byl text vyluštitelný. Některé týmy to dokázaly i se dvěma proužky.

další