Šifra: sifrovacky.cz

Zadání

PUJ#DFKNIMBEGHLOQRATSCVWX#

Zobrazit postup řešení

Diskuse k šifře

Dero (Culs près du mur) – 17. dubna, 22:30

Směle do toho. :)

Tomáš – 17. dubna, 17:21

Já myslím, že nebude (jen jsem nechtěl chybět v takovém davu organizátorských příspěvků) :-)

Majk – 17. dubna, 17:10

Pokud to nebude Derovi vadit ... :-)

Lydka – 17. dubna, 17:00

Ale mohli bychom zveřejnit komunikaci mezi Derem a Organizátorem v utajení, ehm, Majkem, ne? :-)

Ondra – 17. dubna, 09:07

Tenhle klíček provázelo dost bolestí od prvopočátků. Původně jsme ho chtěli dát na stránky Sendviče o přestávce nebo bezprostředně po Sendviči - je to hra s více účastníky než Matrix a měli jsme kontakt na orga, o kterém jsme věděli, že na Matrix nepůjde (a ani tomu jsme neřekli, odkud vítr vane, dvojí level utajení). Orgové Sendviče ale byli proti (což chápu, připravují nějakou hru podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, a najednou jim ji chce někdo, koho neznají, "vylepšit" a ani neřekne čím, k čemu a proč). Záložní varianta bylo dát šifru na kalendář na wikiherce, ten ale někdy tou dobou přestal fungovat. Sifrovacky.cz byly tedy záloha zálohy. Věděli jsme, že Dero na Matrix jde a že mu to i přes anonymní předání asi sepne, ale riskli jsme to s tím, že ta výhoda snad nebude pro průběh hry zásadní, ten klíček najde/vyluští dost týmů, web se tehdy rozjížděl, stěhovala se na něj databáze a linkovalo se na něj leckde. Několikrát jsme kolektivně přemýšleli, jak na ty stránky upozornit, aniž bychom to provalili naplno, protože jsme měli za to, že tím by klesla veškerá zábavnost celého klíčkového modulu. Upozornění se ukázala jako příliš subtilní, kalkulator pokud vím do pádu serveru odevzdaly jen dva týmy. Přizdisráči nám naštěstí vytáhli trn z paty tím, že se jim ve hře nedařilo. Takže ano - bylo to problematické a nehodné opakování.

Dero (Culs près du mur) – 17. dubna, 04:10

Pánové, nemůžu mluvit za orgy, ale myslím, že něco podobného se opakovat nebude. Šifra byla předána opravdu anonymně a v takovém předstihu před hrou, že nebylo vůbec patrné, že jde o úlohu pro Matrix. Stejně tak to mohla být třeba akce Divné, Obyčejné, či kýhošlaka. Tak se nezlobte, že jste na nás museli koukat v SMSinfu.

Des (Corn Flakes) – 16. dubna, 23:56
klíček zdarma pro přizdisráče

Já si osobně myslím, že tohle bylo brutálně nefér a pokud by se Přizdisráči do finále dostali, tak ačkoliv bych jim to normálně přál a myslel bych si, že si to plně zaslouží, tak po tomhle bych byl nasraný až na půdu, protože explicitně říct jedinému týmu, že se dá něco hledat na serveru, je prostě neférová čuňárna.

Sváťa (Ferne Sterne) – 16. dubna, 20:46
souhlas s Danou

@Dero.. musím souhlasit s Danou. To, že byla šifřička předána "velmi diskrétně a maximálně anonymně", je právě nefér a zvýhodňující. Naopak spravedlivé by bylo všem týmům poslat mail "na sifrovacky.cz dole byl právě zveřejněn kód související s Matrixem". Věřím, že potom by i OSTATNÍ týmy obrátili web Matrixu vzhůru nohama ;). "Může vás těšit, že nám to k ničemu nebylo" .. mno. My ostatní jsme si název týmu Culs prés du mur četli v SMSkách dost slušnou část hry, abych tam jistou korelaci cítil ;).

Dana – 16. dubna, 15:12

Já bych třeba už kvůli tomu na těch stránkách rozhodně nic nehledala. Kdyby nás teda vůbec napadlo něco hledat ;-). Takže 1 klíček všem všímavějším a paranoidnějším přejeme :-)

Dero (Culs près du mur) – 16. dubna, 13:42
Zvýhodnění

Dano, těžko říct, nakolik jsme byli zvýhodněni. Trochu asi ano. Může vás těšit, že nám to k ničemu nebylo. ;)

Z klíčků, které bylo možné před hrou získat, jsme neodhalili pouze ten skrytý ve stránkování fóra - jinak jsme obrátili web Matrixu vzhůru nohama. Troufám si říct, že zejména poté, co se v pravém sloupci objevil podezřelý odkaz na "8. ročník", bychom si zadání všimli, i kdyby bylo na kterémkoli jiném webu. Vždyť já jsem psal i na matrixí e-mail (taky v pravém sloupci) s tím, jestli by mi nechtěli nějaký klíč poslat. nechtěli. :)

Samotná šifřička byla předána velmi diskrétně a maximálně anonymně.

Dana – 16. dubna, 13:26

A jak se tam ten řetězec dostal? Nebyl tím zvýhodněn jistý tým s nejmenovaným správcem tohoto webu? ;-)

Des (Corn Flakes) – 16. dubna, 10:17
re: Tribon

Protože na stránkách Matrixu vpravo na ně byl odkaz, stejně jako na stránku s "Vysílání", kde byl schovaný taky jeden klíček :)

tribon – 16. dubna, 09:35

a proc proboha zrovna sifrovacky.cz a ne treba freevideo.cz :)?

Majk – 16. dubna, 09:17

Na titulní stránce sifrovacky.cz úplně dole.

Dana (Dokonalost v uvozovkách) – 16. dubna, 07:50

A kde přesně se dal ten řetězec najít?

Ondra – 15. dubna, 23:21
re: dafuq?

Moje testerské řešení: Řetězec má 26 znaků. A je devatenácté. B je jedenácté. C dvaadvacáté. D páté. E dvanácté (ale mohlo by být i jedenácté, kdyby mu B nezabíralo flek). F je šesté (ale mohlo by být i páté, kdyby mu D nezabíralo flek). Tajenka začíná SKVE(K/L)(E/F), tedy skvěle. Ke konci je to těžší a těžší, ale slovníkově jednoznačné.

Des (Corn Flakes) – 15. dubna, 20:50
dafuq?

Asi jsem hloupý nebo neznám nějaké programátorské triky, ale cože se s tím řetězcem mělo dělat?