Šifra: Instalační archiv

Zadání

Zadání šifry 3a – Instalační archiv

Zobrazit nápovědu

Zobrazit postup řešení

Diskuse k šifře

Vladan (Opravte to) – 18. dubna, 21:12
Otec Fura

Když my jsme mysleli, že nám má napovědět s řešením šifry a ono naopak vyřešení šifry navzdory myšlence mělo vést k tomu, že myšlenky skrývají klíček. Bohužel, se tak nestalo :(

Markéta (a spol.) – 18. dubna, 19:35

Názvy jídel jsme objevili hned, dvojice hned po tom, pak jsme objevili nápovědu Valentýnského menu, tak si říkáme, to už víme... Pak přišla myšlenka otce Fura - která nás utvrdila v tom, že nejdříve máme objevit jídla a spárovat dvojice (=když věděl co si objednal) a pak nám Eura dají řešení šifry (Eura, protože Evropan..., začal převod hotovosti - hotovost vydá tajenku). Po dlouhém znásilňování EUR (součet ceny za obě půlky jídla a pak různě převádět) jsme v EURech objevili další nápovědu, kterou jsme už dávno nepotřebovali a na tom jsme skončili. Proč se v nápovědě mluvilo o hotovosti, když k řešení ty ceny nebyly vůbec potřeba? Škoda, šifra se nám líbila, přišlo nám, že už jsme z ní vydolovali neskutečné množství informací a stále jsme neměli řešení.

Štěpka (Équipe frappe alias Uhozenci) – 17. dubna, 22:33
Uhozenci

Ale to jenom proto, že jsme se nestihli podívat na Myšlenku hodiny, na kterou tady všichni nadáváte :).

Eliška – 17. dubna, 22:25
Uhozenci

Máme opačnou zkušenost. Nám tahle šifra přišla v pohodě a líbila se nám. Sice jsme nejdřív udělali páry a pak přišli na to kódování prvních písmen, ale pak už se naše myšlenky ubírali zřejmě stejným směrem jako autorovy. I když do teď nevíme, co byl ten úspěšný gastronomický kanál a jestli byl na sádle nebo na něčem jiném... A taky jsem z té šifry dostali hlad :)

Vladan (Opravte to) – 16. dubna, 23:17
Mizejici pismenka

Nevim jaka v tom je sifra, ale prinejmensim 3 pismenka z meho prispevku nekam zmizela ... no nic.

Vladan (Opravte to) – 16. dubna, 23:15
Uf

Koukam, ze ostatni na tom byli podobne jako my. Dokud jsme pracovali paralelne, Honza provel parovani a pak nam predlozil sifru s tim, ze nam navic oznamil napovedu Otce Fury. Tim jsme byli zcela zabiti. Dokazali jsme poopravi parovani, tak, abychom si jim byli jisti, a pak uz jsme jen premysleli, jak vyuzit koruny a eura ke cteni tajenky.

Priste musime premyslet o tom, zda je mozno vyuzit dosud nevyuzite casti sifry k tomu, abychom se dozvedeli to, co uz vime. Sifru jsme se nakonec rozhodli prestat lustit, kdyz nam bylo jasne, ze na dlouho vetev rozhodne uz nebudememe mit cas.

Sváťa (Ferne Sterne) – 16. dubna, 20:58
stejný dojem jako většina..

Po vyzvednutí jsme viděli hned metafory a pospojovali je do existujících jídel. Pak dlouho nic. Čteme nápovědu, že Evropan nejdřív věděl, co si objednává (super, to máme), teprve potom převáděl hotovost. Shodli jsme se, že by nám přišlo nejhezčí řešení vzít euro.-té písmeno z přeloženého jídla (když už Kč-té písmenko z metafory dávalo smysluplný text). Nic. OK. Takže nějak eura na koruny? Podle kurzu, co byl platný na Valentýna?? Na Jindřicha?? Hrozná haluz. OK. Tak posčítat eura za obě složky jídla a brát písmenko z přeloženého názvu modulo jeho délka? Nakonec jsme ji nedali a byli dost frustrovaní, že jestli TAKHLE vypadá první šifra hry, tak asi zbytek nemá cenu ani zkoušet :). Ale hra potom jinak dobrá ;).

Marwin (00sedum) (00sedum) – 16. dubna, 00:37

Nakonec jsme ji prolomili, ale taky to stálo spoustu času a slepých cest. Souhlasím s názory, že nápovědy zde byly víc na škodu, než k užitku - a myšlenka hodiny pak vyloženě zavádějící, protože z ní jednoznačně vyplývalo, že se mají čísla nějak použít.

Ono obecně bych nápovědy otce Fury letos považoval za asi nejslabší článek hry. Když pominu, že některé byly moc brzy, některé pozdě a jinde člověk nevěděl, která k čemu patří, tak nejhorší podle mě je ta skrytá tajenka v nich. To je sice moc pěkný efekt pro klíček, ale pokud o klíčcích nemáte tušení (jako my), nebo zrovna na tenhle nepřijdete (jako se určitě stalo mnohým dalším), tak v těch nápovědách pak zbytečně hledáte, co tam není.

Výsledkem bylo, že nám ze všech nápověd pomohla jedna jediná a i u ní jsme půl hodiny přemýšleli, co s tím pedofilem.

Ale je to jen názor... ;)

JiříK (Corn Flakes) – 15. dubna, 20:45

Ztraceni v šumu a zmateni mezitajenkou i nápovědou jsme šifru po nějakých 2 hodinách odložili k ledu a asi jsme dobře udělali. Pro mě osobně snad jediná slabší chvilka jinak naprosto perfektní hry.

Míša – 15. dubna, 18:11
Myšlenka hodiny

Myšlenka hodiny nás tady jen zmátla: Evropan dělal převod až když věděl, co si objednal: nejdříve jsme si udělali dvojice jídel a pak jsme začali různě operovat s čísly, ale nic z toho nevyšlo :-( Jak ta nápověda souvisela s tím, že se čísla použila PŘED tím, než se udělaly páry?

matejcik (École des Mentaux) – 15. dubna, 17:43

Tondo, koruny odkazovaly na n-té písmenko té položky jídelníčku. Vyšlo tuším "naše speciální valentýnské menu" (Taky byl jídelníček rozdělen na čtyři části, což, zdá se, nemá jiný význam než mezery pro tuhle nápovědu.)

Tonda (Mrkev v radiátoru) – 15. dubna, 17:30
Měny

Nad šifrou jsme strávili plno hodin, marně. Pivnice a restaurace U Jindry = PARUJ, eura = začáteční písmeno slova do dvojice, ale ještě mi není jasné, jak z korun vznikne Valentýnské menu a proč se šifra jmenuje Instalační archiv.

Vaclav (007) – 15. dubna, 17:19
Valentýn

Valentýnské menu jsme interpretovali jako 14.2. - takže 14 dvojic! Pak jsme se ještě chvíli pokoušeli přijít na to, proč je hospoda "U Jindry", který má svátek 15.7. Vopravdu smrtelný nápovědy...z toho se vymotat.

Bernard (A je to!) – 15. dubna, 16:23
Překombinovaná

Mám také stejný dojem. Když jsme sestavování dvojic prokoukli hned, dva sloupečky cen se z dobrotivé nápovědy proměnily ve smrtícího škůdce. Nemám nic proti šifrám s integrovanou nápovědou, ale pokud lze takto snadno dezinterpretovat, není to dobré. Škoda, jinak pěkný nápad.

Přeceda (Vepřová kachna) – 15. dubna, 15:44
jojo...

Měli jsme podobnej problém, snažili jsme se s číslama dělat psí kusy, kdyby tam nebyly, tak by to pro nás bylo možná lepší, protože jsme nápovědu na první písmeno potraviny objevili ve chvíli, kdy jsme měli všechny dvojice poskládaný:).

Dero (Culs près du mur) – 15. dubna, 15:34

Stejný problém jako matejcik. U nás uspěla až Paču někdy kolem desáté večer, když ignorovala větší polovinu (sic!) šifry a nevěděla o Furově "nápovědě". :)

Majk – 15. dubna, 14:31
Re: šumivá nápověda

Valentýnské menu znamená menu pro dvojice, to je opět nápověda na párování. Testeři s tím měli docela problémy. První úspěšný test máme až s korunami a eury, přesto jsme přemýšleli, jestli to nemáme ignorovat a nápovědy zase smazat. Ono to nmožná někomu snad pomohlo :)

matejcik (École des Mentaux) – 15. dubna, 14:22
šumivá nápověda

Tahle šifra by byla daleko hezčí, kdyby neobsahovala tak neskutečnou hromadu šumu v podobě nápověd na ten první zjevný krok. Takhle moji spoluhráči nejdřív udělali ty dvojice, a pak jsme dvě hodiny strávili objevováním dalších a dalších nápověd, aniž by cokoliv napovědělo, co se s tím má skutečně udělat. A už vůbec tomu nepomohla "nápověda" z myšlenek otce Fura(t(a)?), která blekotala cosi o převádění hotovosti... kde jsme si ještě sami pohoršili úvahou, že v těch cenách v korunách je jistě dost volnosti na další informaci, a že "spotřebovat" je na tu nápovědu by bylo příliš málo. Nemluvě o tom, že speciální menu bylo Valentýnské, restaurace je U Jindry, většina (naštěstí ne všechny!) cen v těch dvojicích může postavit smysluplné datum...

Majk – 15. dubna, 13:47
Re: Řazení?

Abecedně podle vzniklého pokrmu. První byla tuším "bramborová kaše", druzí "gumoví medvídci" ... a poslední "vinná klobása".

Branwen (Krysí smrť) – 15. dubna, 13:18
Řazení?

Můžete mi prosím někdo vysvětlit, jak se vzniklé bigramy měly řadit za sebe? "hřiště mezi" bylo jasné od pohledu, ale ten zbytek jsme už bohužel nedobastlili...