Šifra: Kulturní příběh

Zadání

Zadání šifry 7a – Kulturní příběh

Zobrazit nápovědu

Zobrazit postup řešení

Diskuse k šifře

Jimmy – pondělí 22.04., 10:48
mřížka

Je to velká náhoda, že senátorů je 81 a písmen v šifře taky. Celá šifra šla do mřížky a pak už jsem podle háčků (a čárek) jen ladil, kde že budou správně ty díry, protože to pořád nějak nevycházelo. Točení mřížkou mi přišlo dostatečně bláznivý a nakonec i dost pitomý ;o) Ale ne tak jako krmení mřížky špagetami ... brr

Sváťa (Ferne Sterne) – 16. dubna, 14:52
mřížka

Nás zas naprosto dostalo, že to má 81 písmen, což lze krásně zapsat do mřížky. Kód vězeň hypotézu s mříží jen potvrdil :-D. A vzhledem k tomu, že chybějící diakritika dělala mřížku rozumně děravou, bylo vymalováno :-). Ale to je spolu se zavádějící nápovědou k jídeláku jen malý detail a hnidopišení k jinak super hře!

Ondra – 15. dubna, 23:14
Re: Ulice

Míša: Text šifry měl co nejvíce napovídat na Řím. Původně byla ta věta hodně jiná (zůstal z ní jen název Kulturní příběh), testy ale ukazovaly, že je potřeba Řím více zdůraznit, název ulice nestačil. Taky jsme šifru nechtěli mít těžkou, cílem mělo být osvojení principu nápovědnosti do dalších úloh větve. Blízkost Italské nás bohužel nenapadla, to bych se asi pokusil zbavit těch těstovin. (Balbín-politika už mi tedy přijde docela vzdálená asociace).

Míša – 15. dubna, 18:16
Ulice

Jak souvicí s textem šifry to, že kolmé ulice na Římskou jsou "Balbínova" a "Italská"? Dle popisu jednotlivých větví jsem usoudila, že šifra je luštitelná pouze na místě. Mluví se v ní o politice - Balbín, a o těstovinách a Římě - Itálie. Tak jsem se snažila najít řešení za pomocí těchto dvou ulic, ale nic. Byla tam tato shoda schválně nebo jde jen o náhodu?