Diskuze

Pralinky zvlášť (Pralinky zvlášť) – 17. dubna, 00:04
Richarde,...

... finále Pralinkám zvlášť podle mne nesedlo ze dvou důvodů. Jednak svou rychlostí. Když jsme se nechytli rychle hned na začátku, velmi rychle dospělo k našemu zahlcení zadáními a chaosu. A dvak pak skutečností, že jsme do tělocvičny vstupovali jako poslední (o čemž dodnes pochybuju, že bylo správně). V důsledku toho na nás zbylo jediné místo v přeplněné tělocvičně, které bylo přímo před reproduktorem. Jeho vinou jsme se pak, čuju, že na rozdíl od soupeřů, v podstatě neslyšeli navzájem, když jsme se chtěli na čemkoli domlouvat a sdílet informace. A teď konec líčení neštěstí, jsou to jen rozpaky z poněkud nevydařené tečky. Naše družstvo fungovalo nadstandardně, výsledek je nad očekávání dobrý a zážitky nezapomenutelné. A nakonec trička už jsou ohraná, myš jsem si přivezl poprvé.

Tomáš – 16. dubna, 23:29
Klíčky

Klíčky s SMS se objevily při odeslání klíče nebo klíčku. Franta byl rázně umlčen, před hrou jsme existenci klíčků cíleně nepřiznávali.

Dana (Dokonalost v uvozovkách) – 16. dubna, 23:15
Klíčky v SMS

Tomáš: Klíčky se v SMS objevily pouze a jedině ve chvíli, kdy jsme jeden získali, nikdy předtím ani nikdy potom ;-). Na webu se sice klíček zobrazoval, ale stejně to nenaznačovalo, že by mohl vést ke klíči. Čekala jsem, že ho upotřebíme třeba až někdo uvízne v cele... Pokud Frantova otázka na fóru ukazovala na nějaké klíčky, tak odpověď to celkem slušně zabila ;-). Nicméně naše chyba, možná kdyby na startu nezůstal nejméně zkušený člen týmu s HI=1 (z loňského lineárního a neparanoidního ročníku) a startovní informace četl i někdo jiný, třeba by ho v nich něco zaujalo ;-).

Vladan (Opravte to) – 16. dubna, 23:02
Vysledky

Moc dekuju za hru, celou dobu jsem mel pocit, ze opet uzavirame peloton a po pravde jsme tech sifer skutecne vylustili minimalne ... cca petinu, takze si stale jeste nejsem jist s tim jestli jsme si nemeli to jmeno B nechat. Nakonec jsme s vypetim vsech sil ziskali ve hre 2 klice za nad ranem dokoncene vetve a jeden jsme pretavili z klicku, takze by se podle celkoveho vysledku mohlo zdat ze jsme dobri.

Doufam, ze az se vam podari zrestaurovat dosle SMS, zverejnite nejen to, kdo ziskal jake klice, ale i jake kdo ziskal klicky (resp. jake klicky byly ziskany kym). Mozna by bylo zajimave vedet i kdo se kam (kdy) dostal. Tymy koncici na posledni sifre v peti rozpracovanych vetvich si zaslouzi uznani. Rozdil mezi jednim ziskanym klicem a 6 mohl byt v takovem pripade dost maly.

Kdyz Majk zacal panikarit, ze bysme s 4mi klici mohli byt na hranicich finale, trochu mne to potesilo, skoda ze jsem mu radosti nedal tatranku a nezaujal mne zaviraci spendlik ..., ne, Opravdu mam radost, ze jsme ve finale nesedeli a uzivali jsme si misto toho pohled na bojujici nejen pralinky.

Verim ze bychom nejakou sifru jeste dali, ale ... a vubec ... ani jsme v tymu nemeli nikoho, koho libat ve finale neni hrich.

P.S.: Nejsem si jist, zda chytry telefon byl nutnosti ... ano mit zarizeni s modrym zubem bylo potreba, ale nemusel to byt telefon. Ano, ctecka QR kodu se hodila ..., takze nejake technicke zarizeni urcite bodlo. Naopak to, ze jsme meli u zvonicich telefonu stary "hloupy" telefon, ktery neomylne z dane ctverice cisel vytvoril "KLIC" taky nebylo k zahozeni. Kazdopadne na teto sifrovacce jednou z mych nejvetsich starosti dobijeni telefonu bylo. A lusteni bez vytvoreni dobijeci zakladny si nedokazu dost dobre predstavit.

Tomáš – 16. dubna, 22:24
Klíčky

O klíčcích byla zmínka na čtyřech místech:

  • ve startovních informacích (ne všechny klíče jsou vázány na oficiální větve)
  • v smskách - máte 0 klíčků
  • ve francouzské verzi webu (některé cely jsou tajné)
  • Franta se okolo zveřejnení posledníoh infa na fóru ptal, kde se odevzdávají klíčky

Já jsem očekával, že fotka z terénního průzkumu bude působit jako zjevná provokace a existenci klíčků provalí, ale davy na Jetelce nečekaly.

Aleš (L'équipe d'étable) – 16. dubna, 22:07
Díky

Ahoj, děkujem za hru, minimálně já jsem se bavil nad míru, celou hru jsme se vpodstatě nikdy nenudili, pořád bylo co dělat a šifry byly fajn. Rozhodně jste udělali pevnosti čest a jsem rád, že jsem se jí zúčastnil

Richard (Dokonalost v uvozovkách) – 16. dubna, 21:12
reflexe

Bezprostředně po hře jsem vnímal smíšené pocity. S odstupem dvou dnů musím ocenit hru jako celek a nemalé úsilí na to vynaložené (což je zjevně eufemismus). Počínaje francouzským překladem (který mne osobně zvlášť překvapil), přes organizační zabezpečení akce, až po vlastní hru nabitou šiframi. Matrix se tak pomalu, ale jistě, ocitl v mém malém Grand Slamu šifrovacích her, po boku Tmou, Bedny a Svíček. Nechci tady rozvinout diskusi proč zrovna tyhle hry, netvrdím, že jsou nejlepší, nebo nejférovější, nebo nejtěžší, ale u mne, pokud bych si musel vybrat, tak tohle jsou pro mne hry, na které stojí za to jít.

Bylo to poprvé, kdy jsem zůstal v cíli schválně a finále si vysloveně užil. Vidět 6 nejlepších týmů (a to není eufemismus, neboť strukturou hra dávala opravdu šanci každému) v situaci, kde se snad i ony cítí pod tlakem, je jednak zábavné a zajímavé a jednak poučné. A nebýt Pralinek, mohlo to vypadat jako formalita. Místo toho mne napadalo - když ani Pralinky to nedávají, kdo tedy - a byl v tom spíš obdiv, nejen k ostatním týmům ve finále ale i respekt k Pralinkám, že se s tím perou statečně, ať už jim to z jakéhokoliv důvodu nesedlo a o to větší měly můj obdiv.

Pokud bych ovšem měl odpovědět na otázku, zda bych byl rád, kdyby tohle byl nový směr, kterým by se hra měla ubírat, tak bych spíš řekl ne. Nepotřebuji desítky šifer a neumím si je užít, tak jako více spoutaný klasický systém (Matrix před dvěma lety byl z tohoto pohledu ideální). Není to chybou hry, ale mojí, vím, že mám raději, když se tým soustředí na jednu překážku a snaží se sáhnout si na dno, než když se rozdělí na 2 nebo 3 části a pracuje více méně nezávisle. Nemáme v týmu takové sólisty, kteří by to uhráli sami a vím, že podobný systém nám nepomáhá.

Na druhou stranu vím, že máme v týmu lidi, kteří by si určitě vyhráli s hledáním klíčků, kdyby o tom ale věděli. To ovšem není opět výtka, spíš povzdechnutí nad střetem dvou světů, kde v jednom je paranoia implicitní a ve druhém explicitní pouze na úkor jiných aktivit nebo povinností.

Nebudu psát o detailech, ty tady zazněly jak ty negativní, tak ty pozitivní a v podstatě souhlasím se všemi.

Díky za hru. Richard

Dana (Dokonalost v uvozovkách) – 16. dubna, 19:34
Diskuse

Ehm, u Transparentů se mi pořád předepisuje, že jsem z družstva Bazinga, a příspěvek se nezobrazí, i když jako poslední koment to v přehledu vidím...

Des (Corn Flakes) – 16. dubna, 15:22
Klíčky

Je možná škoda, že nebyla předem řečena pravidla ke klíčkům. Mnoho týmů mělo dva (typicky písmenka po škole a trudomyslnost) a kdyby věděly, že mezní zisk je z toho třetího a ne třeba z pátého, tak by se na ně třeba více zaměřily. My třeba dojeli na nefunkční SMS systém, protože jsme z písmenek po škole dali heslo MINDRAK (m jsme si domysleli). Kdybychom dostali zamítavou či žádnou reakci, pátrali bychom po písmenkách dál a získali bychom náš třetí, klíčový klíček :)