Diskuze

Filip – 15. dubna, 21:02
Metrová plus poděkování

@Tomáš + Martin:

Slovo Extrapolez na šifře je správně a v pořádku. Vysvětlím do podrobna, jak přesně to z celou šifrou bylo:

Před hrou zde na fóru byl vznesen dotaz, zda budou zadání šifer ve Francouzštině. Odpovědí byl vtip, že pro francouzky registrované týmy to tak bude. Na základě toho bylo (po několika iteracích) v orgotýmu rozhodnuto, že jedna šifra bude zadaná dvojjazyčně - francouzsky i česky a vybrána byla právě tahle - vzhledem k její jednoduchosti.

Následně při tisku šifer z Tomášem uváděného důvodu shonu před hrou se část týmu rozhodna tenhle vtípek vypustit, protože na jeho přípravu neměli čas. Ve stejném shonu ale tohle rozhodnutí zapadlo. Na začátku hry tedy bylo stanoviště postaveno Majkem v jedné jediné (české) verzi. V průběhu hry nám bylo hlášeno, že toto stanoviště bylo ukradeno. Urychleně jsem tedy vytiskl v orgovně náhradní verzi (samozřejmě tak jak bylo původně dohodnuto) ve dvou jazycích, napytlíkoval, označil správným komentářem a odvezl na místo.

Po zbytek hry pak už na stanovišti bylo (v souladu s původním úmyslem) dvojjazyčné zadání ve dvou jasně označených obálkách (francouzské pro týmy s fr názvem, české pro týmy s českým názvem).

Vzhledem k tomu, že šifra navíc byla ukradena (a nahrazena) hned po průchodu prvního týmu, všechny ostatní týmy už obdržely zadání v souladu s tím, jak to bylo plánováno - jen protože já jsem nevěděl o naposlední chvíli udělaném zjednodušení, dál jsem o tom výslovně neinformoval a proto se teď Tomáš tak diví ;)

Síba (Pralinky zvlášť) – 15. dubna, 20:36
Finále

Inu, promluvilo ze mne zoufalství z pocitu, že nám finále šlo jako psovi pastva. Pocit je to veskrze subjektivní, už i kolegové z týmu se ohradili, že se za paka nepovažují.

VHL – 15. dubna, 20:19
Reseni sifer

Ahoj, budou dodána řešení šifer z centrální větve? Jsme strašně zvědaví na řešení Nečase s paprikou, ale tam nic není a prý se to má hlásit, pokud máme dojem, že by tam něco mělo být (a rozhodně chceme, aby bylo! :D). Z této větve se nezobrazují asi 3 ěifry, jinak vše ostatní co jsem jinak koukala funguje...

Martin (Carpe Convallis) – 15. dubna, 19:27
Metrová plus poděkování

@Tomáš Ano, opravdu máme na šifře slovo Extrapolez. Napsané je kurzívou, za ním mezera a pak vykřičník. Jelikož jsme nesebrali žádný klíč, tohle jsem za klíč považovali, co jiného to mohlo taky být? Takové pěkné, těžko haluzitelné slovo. A vypadlý sms systém nám to nevyvrátil, to bychom jinak luštili dál. Jinak se připojuji s díky za skvělou hru, moc nás to všechny bavilo, o dost víc než minulé dva roky. Jen je škoda, že jsme se, i přes 14 vyluštěných šifer, nedostali k žádné aktivitě a hra pro nás měla čistě papírový charakter.

Tomáš (Opravte to) – 15. dubna, 18:42
Síbovi

Mílý Síbo,

tvoje pokání je až roztomilé a kdo nezná tebe nebo PZ či Svíčky, mohl by uvěřit, že se do finále někdo dostal snad i nedopatřením.

Ale můžu tě uklidnit, že pod basketovým košem nebyl jediný tým, který by si účast nevybojoval zaslouženě. Spíš nás řaďáky mohlo naopak frustrovat, s jakou rychlostí byly řešeny jednotlivé finálové indicie. Zvláště po první křížovce tvářící se jako Merkur vyluštěné dvěma týmy za pár vteřin naopak u některých přísedících vyvolalo pocit opravdového zděšení (než jsme zjistili, že je to vcelku hezky luštitelná hříčka).

Tomáš

Tomáš – 15. dubna, 18:25
Metrová

@Janča: Skutečně tam bylo Extrapolez!? Tuto šifru jsme doplňovali při hře, pravděpodobně došlo k chybě při dotisku. Původně jsme chtěli udělat dvě jazykové verze, abychom naplnili slibované francouzské zadání pro francozské týmy, ale při předherním shonu už na to nedošlo.

Tomáš – 15. dubna, 18:08
technické

Tlačítko reagovat nefunguje nám, opravím to, až budu mít chvilku.

Na druhou otázku sis patrně odpověděl sám odesláním příspěvku. Proháníme to přes formátovátko (markdown). Neřpihlášení jsou o to možná připřaveni, pokud si dobře vybavuju, tak jsem to nějak ořezal poté, co mi tu boti začali posílat lákavé odkazy.

matejcik (École des Mentaux) – 15. dubna, 17:51
dvě technické

  1. zdá se, že vám (nebo mně?) nefunguje tlačítko Reagovat

  2. spousta týmů tu píše zalomení řádků, jako by se nechumelilo - a mně to ne a nejde. je na to nějaký trik? musí se psát
    ručně?

Vaclav (007) – 15. dubna, 17:50
počet šifer a úkolů

Právě jsem v sekci šifry napočítal 60 různých šifer, úkolů a triků. Tak to jste se trošinááánku rozjeli ne? Kdybyste byli režiséři filmového Pána Prstenů tak z toho uděláte klidně 5 různejch šifrovacích her! Kloubouk dolů. Jediný co mě mrzí, že jsem těch šifer neviděl při hře ani půlku....:)

anonym – 15. dubna, 17:48

Janča orgům: Proč máte na Metrové 4 na stránkách nápis Extrapolujte!, když byl ve skutečnosti Extrapolez?

Síba (Pralinky zvlášť) – 15. dubna, 17:41
Klíčky

S klíčky to mohlo být různé. Například já jsem až do konce hry popíral samotnou jejich existenci.